Cultuur/Gender/TV

Onze must-watch: RuPaul’s Drag Race

Er is zoiets als must-watch-tv, televisieseries met prestige. Series die men MOET kijken.  Om niet doodgegooid te worden met suggesties als Breaking Bad, Mad Men en The Wire komen wij met wat andere televisieseries die men ‘moet’ (of mag, het is helemaal je eigen keuze!) zien. Deze zijn niet altijd prestigieus en het zijn soms gewoon guilty pleasures waarvan wij zeggen dat deze gewoon met plezier te kijken zijn en waar we ons totaal niet voor schamen! Deze keer: RuPaul’s Drag Race.

(Als je geen zin hebt om te lezen kun je de filmpjes bekijken of alleen naar de bewegende plaatjes aan het einde kijken. We weten hoe het internet werkt.)

RuPaul’s Drag Race is een soort van kruising tussen America’s Next Topmodel (en alle internationale spin-offs) en Project Runway. RuPaul is de Tyra Banks van Drag Race, zij bepaalt wie er voor zijn leven moet playbacken (zie video) en wie er uiteindelijk mag blijven, wie naar huis mag en uiteraard wie er uiteindelijk wint. Toch is dit niet het enige wat RuPaul bepaalt. Als RuPaul vindt dat een queen uit een vorig seizoen nog een kans maakt, dan springt deze queen in een ander seizoen uit een grote doos.

In RuPaul’s Drag Race moeten een aantal drag queens aantonen dat ze beschikken over Charisma, Uniqueness, Nerve en Talent (het duurde bij mij eeuwen voordat ik doorhad dat die eerste letters ook voor een ander woord staan, daarom geef ik jullie hierbij een hint: het rijmt op munt). Om dit aan te tonen moeten ze in elke aflevering verschillende opdrachten uitvoeren. Er zijn verschillende opdrachten, maar aan het einde van de aflevering moeten ze altijd een outfit samenstellen die bij het thema van de aflevering hoort. Hiermee lopen ze over de runway en worden ze beoordeeld.

Dit is echter niet het leukste of het interessantste aan het programma. Wat RuPaul’s Drag Race zo interessant en leuk maakt is dat er plaats is voor serieuze discussies over hoe de queens het ervaren om een drag queen te zijn, of over hoe ze vroeger gepest werden om hun uiterlijk, en er is plek voor grappen. Zowel in de montage van het programma als in de gesprekken tussen de queens is er plek voor humor. De meeste deelnemers nemen zichzelf en hun collega’s niet al te serieus en ze strooien met zogenaamde ‘reads’.  Elk seizoen is er een minichallenge genaamd ‘reading is fundamental’, maar deze ‘reads’ blijven niet beperkt tot dit onderdeel van het programma, zo praten ze eigenlijk altijd met elkaar (met even wisselend succes).

Rupaul’s Drag Race is een programma dat geniet van de drama die ze kunnen creëren tussen de deelnemers. Hoe meer drama, hoe beter lijkt het motto te zijn van de makers. De grootste ruzies gebeuren echter meestal niet tijdens de normale uitzending, maar tijdens Untucked. Dit programma volgt de deelnemers terwijl ze wachten op de uitslag en hierin wordt flink wat geschreeuwd en gescholden. Tijdens Untucked is de montage ook zo dat het heel duidelijk is dat er flink in wordt geknipt en geplakt. Vaak worden de reacties van de deelnemers zo geplakt tijdens de stukjes die laten zien wat er gaat komen, dat het LIJKT alsof ze flink ruzie hebben, maar uiteindelijk blijkt er niets aan de hand te zijn. Of het wordt nagedaan door de honden die onderdeel waren van opdracht van die week.

In het kort: RuPaul’s Drag Race geeft je een kijkje in een fascinerende wereld en aan het einde heb je zoveel nieuwe favoriete drag queens en heb je nieuwe catchphrases om overal tegenaan te gooien (maar die niemand snapt :().

Ik weet het TL;DR, dus hier komen wat gifjes om je over te halen om deze serie ook een kans te geven. De seizoenen staan op Netflix! (Helaas Untucked niet, maar er zijn andere wegen…)

Bianca

LATRICE Willam123

LATRICE2

w1w2

w3

w4tumblr_m4gafcC7JK1qafa6rrupaul bed

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s