Cultuur/Gender/muziek/Video

Nicki Minaj, de feminist

“Oh my gosh, look at her butt”.

Nicki Minaj schreef met Anaconda een ode aan haar achterwerk en deze verscheen vorige week met een videoclip. Minaj is trots op haar butt en laat dit duidelijk zien in de videoclip. Uiteraard leidt dit tot allerlei discussies, want het vrouwenlichaam is iets om over te discussiëren. Vooral als dit lichaam zo enorm aanwezig is in een videoclip.

Is het oké als een vrouw dit doet in haar eigen videoclip, maar niet oké als mannen dit doen in hun videoclip (denk Blurred Lines)? Hier zijn al allerlei artikelen over geschreven, vooral ook met een feministisch oogpunt. Toch zijn de in stukjes gehakte banaan in de videoclip en een beteuterd kijkende Drake als Nicki Minaj wegloopt na een lapdance niet de enige tekenen van een feministische Minaj.

Voor mannen en vrouwen is het leven in de muziekindustrie (en in alle andere industrieën) niet hetzelfde. Hier geeft Minaj commentaar op in deze video, terwijl ze haar eyeliner opdoet. Nicki Minaj zegt dat ze hard werkt voor wat ze produceert en dat ze hetzelfde verwacht van anderen om haar heen. Ze verwacht kwaliteit van anderen zoals ze dat ook van zichzelf verwacht, maar op deze manier wordt ze gezien als een lastig iemand. Terwijl men dit heel normaal gedrag vindt als mannen dit doen.

When I am assertive, I’m a bitch. When a man is assertive, he’s a boss.
(He bossed up)
He bossed up! No negative connotation behind ‘bossed up’. But lots of negative connotation behind being a bitch.

Nicki Minaj zegt dat vrouwen altijd succes moeten hebben zonder daarbij afhankelijk te zijn van een man. Toen ze voor de vijfde keer de Best Female MC award won bij de BET Awards zei ze het volgende in haar speech:

I thank god that I’ve been placed in a position to do something and represent women in a culture that is so male-driven.

Minaj is één van de weinige (mainstream) succesvolle vrouwen in de wereld van rap en hiphop en daar is ze zich bewust van. Na deze speech verscheen er in de media dat haar toespraak een ‘diss’ was naar ‘die andere succesvolle rapper’: Iggy Azalea. (Want vrouwen maken altijd ruzie met elkaar, toch?) Op Twitter reageert Minaj hierop en schrijft ze:

I will always take a stance on women writing b/c I believe in us! I believe we’re smart enough to write down our own thoughts and perspective, just like the men do. I’ve been saying this for 5 YEARS

Misschien dat ze zichzelf geen feminist noemt, maar Nicki Minaj strijdt voor gelijkheid voor vrouwen. Vooral voor gelijkheid in de rapwereld. Daarom is Nicki Minaj toch een feminist te noemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s