Boeken

De niet-dystopische/verfilmde YA bestaat ook hoor

Kinderboekenschrijfster Floortje Zwigtman is teleurgesteld in de huidige wereld van kinder- en jeugdboeken, waarbij alles gaat om het verkopen van zoveel mogelijk titels.

De mal van commercie waar we allemaal in zouden moeten passen, wordt steeds dwingender. Zelfs het ooit zo spannende genre van de YA-literatuur is nu in die mal gedwongen. Dystopia moet je schrijven, liefst met iets magisch en als je het belieft een vlucht engelen en een roedel weerwolven. En trek ook een kist vampiers open, want die trend schijnt ook nog steeds niet voorbij te zijn. Doe je best, wijk niet te veel van dit stramien af, want dan worden uitgevers en boekverkopers zenuwachtig: stel dat de lezer Het Niet Snapt! Verkoop je dan nog wel wat?

Omdat we zelf ook al zijn uitgekeken op de zoveelste dystopia hebben we hier een lijstje van boeken die in het YA-genre kunnen worden ingedeeld, maar waar geen super oneerlijk regime de grote vijand is terwijl alle personages verliefd worden op vampieren en/of weerwolven. (Wisselend van al heel erg bekend, naar misschien iets minder bekend.)

The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender van Leslye Walton

Vreemd is een goede beschrijving voor dit boek. Ava Lavender is geboren met vleugels die uit haar rug groeien. Om tot het verhaal van Ava te komen wordt er eerst teruggegaan naar het verhaal van haar oma. Vreemd en mooi, zoals de titel dat al weggeeft.

(Er is voor zover ik kan zien geen Nederlandse vertaling.)

The Winner’s Curse van Marie Rutkoski

Misschien dat deze wat meer in het standaard YA-hoekje valt doordat het als fantasy te omschrijven is, maar zover ik me kan herinneren is er verder niets magisch aan. De dochter van de generaal (van een fantasiewereld) koopt een slaaf en dat deel van het verhaal is natuurlijk te voorspellen. Toch is dit boek geen standaard roman en is de hele relatie een stuk complexer.

(Er is voor zover ik kan zien ook geen Nederlandse vertaling.)

We Were Liars van E. Lockhart

Een familie en een geheim, klinkt misschien niet enorm origineel en vernieuwend, maar de uitvoering is hier heel goed gedaan. Een rijke familie verblijft tijdens elke zomervakantie op een privé-eiland. Onder hen een groepje van vier neven en nichten  die tijdens deze vakanties onscheidbaar zijn. Uiteraard gebeurt er iets, anders is er geen boek, maar daarvoor zul je het zelf moeten lezen, want de twist weggeven is natuurlijk niet zo aardig. Ook is het veel leuker om het boek te beleven zoals het gepresenteerd wordt; met lekker veel geheimen. (En daarna huil je zo hard dat je even je gezicht niet in het openbaar kunt laten zien.)

(Ook hier is voor zover ik kan vinden geen Nederlandse vertaling.)

Eleanor & Park van Rainbow Rowell

Ook al is dit boek (twee jaar geleden ofzo) al enorm gehyped (in de boekenblogwereld in ieder geval), toch zetten we hem op dit lijstje. Geen idee wat het is, maar als je niet ook totaal verliefd wordt op beide hoofdpersonages, dan weet ik het ook niet meer.

Code Name Verity/Codenaam Verity van Elizabeth Wein

Ja, ook dit is geen hele originele keuze, maar toch zeker wel een aanrader. Er is een ontzettend onbetrouwbare verteller die het verhaal vertelt van twee vriendinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er veel vliegtuigen (voor de liefhebbers). Er is een tweede deel met een ander hoofdpersonage, maar deze was op een of andere manier minder aangrijpend dan dit eerste boek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s