Films

Ouders mishandelen hun kinderen in hilarische Franse film

Ik kan me voorstellen dat je deze kop als schokkend ervaart. Toch is dit precies wat er gebeurt in Papa ou Maman (2015). En geloof me, het is grappig!

Ouders met ambitie

De film opent met een fantastische scene. Het is een paar minuten voor twaalf op oudjaarsnacht. Een meisje steelt de laptop van haar vriend. Allebei willen ze leren voor hun tentamens maar ze hebben slechts een laptop. Ze rent met de computer door het gebouw, dwars door een menigte feestende mensen. Hij rent boos achter haar aan, al gooiend met bierflesjes en mensen omver duwend. Klokslag twaalf krijgt hij haar te pakken, maar in plaats van te vechten kust hij haar. Gelukkig nieuwjaar!

Wie offert zijn droombaan op voor de kids?

Een decennium later zijn deze stoeiende studenten passieloze volwassenen geworden. Ze hebben het goed. Hij is gynaecoloog, zij is hoofd ingenieur op een bouwplaats. Samen hebben ze drie kinderen. Het komt dan ook nogal uit de lucht vallen als ze aankondigen te gaan scheiden. Het zal geen vechtscheiding worden, kondigen ze aan. Ze willen juist heel harmonieus de voogdij verdelen. Tot ze beide de kans van hun leven aangeboden krijgen op hun werk. Zij, Florence, mag een prestigieus project in Denemarken gaan leiden. Hij, Vincent, mag naar Haïti om hulp te verlenen. Maar dit betekent dat een van hen thuis moet blijven voor de kinderen. Wie offert zijn droombaan op voor de kids?

Papa ou Maman filmstill

Welke ouder haten ze het meest?

In eerste instantie vragen ze de kinderen bij wie ze willen wonen. Maar die willen natuurlijk niet kiezen tussen beide ouders. Omdat de ouders zo ambitieus zijn verklaren ze elkaar de oorlog – en omdat Vincent een affaire met zijn jongere collega blijkt te hebben, maar dat is bijzaak. Hun theorie: als mijn kinderen mij gaan haten, willen ze niet meer bij me wonen en kan ik mijn droomcarrière hebben. Het is nogal wreed gedacht van meneer en mevrouw, maar levert hilarische tekenfilmachtige scenes op.

Door ongegeneerd met twaalfjarige jongens te flirten en een fles wodka te drinken, zet ze haar puberdochter flink voor schut

Zo neemt vader Vincent zijn kroost mee paintballen. De instructeur waarschuwt hen: schiet niet binnen 2 meter op iemand, dat doet pijn. Drie keer raden wat Vincent gaat doen… Even later brengt moeder Florence haar dochter naar een schoolfeest. In plaats van haar af te zetten en naar huis te rijden, gaat ze met dochterlief mee naar het feest. Door ongegeneerd met twaalfjarige jongens te flirten en een fles wodka te drinken, zet ze haar puberdochter flink voor schut.

Papa-ou-Maman-Martin-Bourboulon-1-photo-420

Lekkere komedie, geen diepgaande psychologie

Papa ou Maman brengt de term ‘vechtscheiding’ naar een geheel nieuw niveau. De film is heel cartoonesk. De ouders vechten om de voogdij, maar dan over wie hem níet krijgt. De ouders mishandelen hun kinderen, maar dat is grappig omdat de manier waarop doet denken aan tekenfilms als The Simpsons en Family Guy. De film is hierdoor oppervlakkig, maar dat is in dit geval helemaal niet erg. Aanrader dus! Met als voetnoot dat je wel van Franse humor moet houden. Want ja, die is een beetje vreemd maar wel heel leuk 😉

Bekijk deze titel op IMDB

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s