Boeken/Nieuws

Het literaire nieuws van deze week

Hebben je vrienden het constant over die ene nieuwe schrijver? Of dat nieuwe meesterwerk dat zo obscuur is dat alleen de echte kenners ervan af weten? Miss Matilda helpt je uit de brand en geeft je voer voor de koffiepauze.

Hanneke Hendrix gaat internationaal

Drie stoere wijven, op de vlucht voor de politie, reizen het hele land door en laten een spoor van oDyslectischeHartenclub_TerVerzending-635x1024
vernieling achter. Dit is het prachtige concept van De dyslectische-hartenclub, de tweede roman van Hanneke Hendrix. Vandaag maakte Hanneke bekend dat haar roman in maart 2016 in het Engels verschijnt. We zijn benieuwd of de roman ook daar zo goed ontvangen zal worden. Miss Matilda maakt zich geen zorgen: wie houdt er nou niet van een spannende road-novel?

Dimitri Verhulst schrijft de mooiste zin van het jaar
kaddisjHet literaire blog Tzum kiest elk jaar de mooiste zin uit een Nederlandstalige roman. Die beloont Tzum met de Tzum-prijs. Wat opviel dit jaar, is dat opvallend veel zinnen waren genomineerd uit Het hout van Jeroen Brouwers, A.H.J Dautzenbergs En dan komen de foto’s, Niña Weijers’ De consequenties en uit Dimitri Verhulsts Kaddisj voor een kut (toevallig ook allemaal auteurs van uitgeverij Atlas Contact). Als er uit 1 roman 15 zinnen worden genomineerd, dan is het niet vreemd dat er dan 1 uit wint. En zo geschiedde: Dimitri Verhulst won met een zin uit Kaddisj voor een kut. Verhulst wint hiermee 36 euro (een euro voor elk woord) en een mooie beker. De winnende zin:

Jouw kapsel, voor zover dat nog een kapsel mocht worden genoemd, had veel weg van zo’n in die dagen in zwang rakende ecologische tuin, waarin elke menselijke ingreep als een misdaad tegen de natuur werd beschouwd.

Miss Matilda raadt iedereen aan om deze zin te onthouden, om indruk mee te maken op feestjes.

Eindelijk draait J. Kessels: the movie in de bioscoop

Het was lang wachten voor de fans, maar eindelijk is J. Kessels op het grote scherm te zien. Sinds j. kesselsgisteren draait  de film in de bioscoop. In de verfilming van J. Kessels: the novel gaat P.F. Thomése met zijn personage J. Kessels op een roadtrip naar Duitsland. Daar belandt hij in een Duitse krimi. Klinkt als een raar verhaal, maar lees het boek en je snapt waarom J. Kessels een cultfiguur is. Deze creatie van Frans Thomése heeft zelfs zijn eigen fandag in Nederland.

Papieren boek wint slag in de strijd met het e-book

Lees je boeken op papier of op een e-reader? Het is de meest geliefde vraag onder boekenwurmen. De ‘echte lezer’ leest natúúrlijk op papier! De ander vindt gedrukte boeken ouderwets en paradeert trots rond met zijn Kindle e-reader. De elektronische boeken leken een serieuze bedreiging te vormen voor de vertrouwde papieren boeken. De verkoopcijfers logen er ook niet om.

Het tij lijkt nu te keren. De plottwist is nabij: de verkoop van e-books in de VS is dit jaar 10 procent lager dan vorig jaar. Ook mensen die alleen maar digitaal lezen nemen af in aantal (van 50% naar 35%).

Er zijn natuurlijk wel een paar korrels zout aan toe te voegen. E-books zijn duurder geworden in de VS na de Amazon-oorlog. Ook worden er veel ‘self-published’ boeken verkocht en deze vallen buiten de officiële cijfers. Misschien is het nieuwe eraf, en herontdekken early adapters hoe leuk de lokale boekhandel is. Wat er ook gebeurt, het houdt ons in ieder geval lekker bezig. Wie zou de volgende slag winnen in de boeken-oorlog?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s