Boeken/Cultuur/Nieuws

Het literaire nieuws van de week: de Grote Amerikaanse Belofte

De belofte van 2015 – het 900-pagina’s-tellende, 2-miljoen-voorschot-krijgende debuut van Garth Risk Hallberg City on fire – ligt eindelijk in de winkels. De reacties zijn verdeeld in 2 kampen: ‘Het boek is te lang!’ versus ‘Het boek is geweldig!’. Omdat je dé hype van het moment niet mag negeren, besloot Miss Matilda een blik te werpen op dit kolossale debuut.

New York New York

City on fire speelt in het New York van de jaren ’70, tegen de achtergrond van een opkomende punkscene. Op oudejaarsavond 1976 klinkt er een schot in Central Park. Verschillende levens raken hierdoor verbonden. Een journalist en rechercheur zoeken uit wat er gebeurd is die avond. Bekijk deze geweldige trailer voor een sfeerbeeld:

Heb je het nou nog niet uit?

De eerste recensies zijn verschenen en de eerste lezers hebben het boek uit. Niet iedereen vindt City on fire dé Grote Amerikaanse Belofte. Want als je de recensies in de Amerikaanse pers en de reacties op Goodreads bekijkt, dan valt één ding op: het boek is lang. Té lang volgens velen. City on fire telt maar liefst 944 pagina’s met vele karakters en uitweidingen. Volgens Louis Menand van The New Yorker had Hallberg gerust 400 pagina’s kunnen weglaten. Een lezer op Goodreads houdt het op 300. Sommigen vinden het boek zo langdradig dat ze het wegleggen. Zoals een lezer het mooi uitdrukt:

Couldn’t make it past the prologue. Two characters took about 50 pages to move a Christmas tree across the crosswalk. I don’t care how big the buzz is; life is too short.

Wow! It’s amazing!

Ja het boek is lang, maar City on fire is geen slecht boek. Menand geeft toe dat hij het boek heeft uitgelezen omdat het plezierig leest. De Library Journal noemt het een “epic, well-written, and highly entertaining novel”. Veel lezers zijn het met de Library Journal eens: “An excellently executed work with intricate plot lines and fascinating characters.“ / “I really enjoyed this.” / “epic” . De leukste reactie tot nu toe:

What a beautiful monster of a debut! (…) I toted this 20 pound thing I my bag for a week, but it was worth it.

Voer voor een serie

City on fire zou een HBO-serie moeten worden volgens sommigen. Dat is helemaal geen slecht idee. Ja het verhaal is lang, weidt veel uit, maar is dat niet ideaal voor een spannende serie als The Killing of True Detective? Wat vooral goed is aan het boek (na 2 hoofdstukken gelezen te hebben) is de sfeer. De beschrijving van de stad is fenomenaal. City on fire is ook echt een feest om te lezen. De tekst heeft een fantastisch ritme en de zinnen hebben een muzikale vibe. Bij de introductie van elk personage ontdek je al snel hoe die met de rest verbonden is. Dit boek maakt nieuwsgierig!

Het is nog afwachten of City on fire het boek van het jaar wordt. De recensies uit Engeland en Nederland moeten nog verschijnen. Het is in ieder geval al een van de meest besproken boeken van het jaar. Wat het ook wordt, wij vinden City on fire een plezier om te lezen.

Meer lezen?

Vogue interviewde Garth Risk Hallberg over het schrijven van zijn roman. Lees het hier.

Vulture verzamelde 2 jaar geleden een reeks feitjes over Hallberg. Zoals: ‘Also like a lot of those people, he’s 34, has two kids, lives in Brooklyn, and writes between 5:30 and 8:30 a.m.’. En: ‘He has read J.K. Rowling’s Order of the Phoenix at least six times.’ Lees de rest hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s