Boeken/Cultuur/muziek

NaNoWriMo: hoe muziek je tekst beïnvloedt

In een interview vertelde Jaap Robben me dat hij altijd muziek aan heeft staan tijdens het schrijven: “Muziek brengt me terug in een bepaalde schrijfmodus. Het helpt me om het schrijven van de dag ervoor makkelijk op te pakken.” Zijn verhaal bleef in mijn hoofd zitten. Toen ik een artikel las over de relatie tussen schrijvers en muziek moest ik hier weer aan terugdenken. Waarom is het fijn om muziek aan te hebben op de achtergrond en heeft die muziek invloed op de uiteindelijke tekst?

Schrijven gaat gepaard met rock ‘n’ roll

In ‘Pump down the volume: on writing with background music’ (The Millions) onderzoekt schrijver en redacteur Jacob Lambert zijn eigen verhouding tussen schrijven en muziek. Jacob geloofde altijd in het romantische beeld van de schrijver die stilletjes in een hut aan zijn meesterwerk schrijft. Tot hij in een tijdschrift las dat Chuck Palahniuk naar Nine Inch Nails luisterde toen hij Fight Club schreef. Niks geen idyllische stilte. Schrijven gaat gepaard met rock ’n roll. Of klassiek, als dat meer je ding is.

muziek 3

Sinds Jacob dit las schrijft hij zelf altijd met muziek op de achtergrond. Hij is niet de enige die zo te werk gaat. Kluun (Komt een vrouw bij de dokter) vertelt altijd trots over zijn muzikale inspiraties. Bij zijn tweede roman De weduwnaar bracht hij zelfs een soundtrack uit. Esther Verhoef is hier ook heel open over. Op haar website vindt je bij al haar romans een playlist. Ook Maggie Stiefvater creëert playlists bij haar boeken (scrol naar beneden). Ze heeft op haar Tumblr zelfs muziek gesorteerd per personage. Want:

I have to have music playing non-stop while I write, or I can’t focus. All I can think about is doing laundry, taking a walk, making cookie dough, or laying on the floor. So I create focused playlists for each book, every song picked to reinforce the mood or help me through a scene.”

Maar heeft dat nou eigenlijk wel zin, muziek luisteren tijdens het schrijven? Of leidt het je alleen maar af? Jacob vroeg zich dit ook af en zocht het voor ons uit.

Stimuleer je gedachten

Jacob luistert naar muziek om zijn gedachten te stimuleren waardoor hij geconcentreerd kan schrijven. Hij stelt dat hij niet meer zonder kan: “music is now as central to my writing as an idea and a comfortable chair”. Dit sluit aan bij de uitleg van Maggie Stiefvater en Jaap Robben. Door muziek te luisteren stroomlijnen ze hun gedachten en kunnen ze zich beter op hun verhaal concentreren. Dus ja, muziek helpt je om je boek te schrijven. Mocht je nu direct Nine Inch Nails aan willen zetten om een meesterwerk à la Fightclub te schrijven, dan is Jacobs advies: doe het niet. Muziek stimuleert je denkwerk, maar tovert geen kwaliteit uit je vingers.

muziek 2

Muziek luisteren tijdens het lezen

Als je wel een deuntje aanzet tijdens het typen, bedenk dan wel dat de muziek mogelijk doorklinkt in je verhaal. Jacob merkt op:

I’ve come to believe that the music I listen to while writing bears a definite, if ineffable, relationship to the words that wind up on the screen.”

Jacob stelt dat de muziek die hij luistert samenhangt met de woorden die hij typt. Dat geloof ik wel. Als de muziek het schrijven stimuleert en onderdeel wordt van je gedachtegang, dan zorgt die muziek voor een onbedoelde betekenislaag. Je roman volgt het ritme en de klanken van de muziek. Zo wordt de achtergrondmuziek de soundtrack van je boek. Als lezer is het daarom fantastisch om te weten welke muziek de schrijver luisterde. Want misschien wordt het boek wel veel leuker, spannender of interessanter door de juiste muziek erbij op te zetten. Eigenlijk zou voorin elke boek moeten staan: ‘leest het best met The National/Nine Inch Nails/Beethoven/….’ Als een wijnadvies bij een maaltijd.

Kies je eigen schrijfmuziek

Als je weer gaat schrijven, zet dan niet meer willekeurig je Spotify of iTunes op shuffle. Denk na over de muziek die je luistert, want die bepaalt voor een deel de sfeer en toon van je verhaal. Als je muziek alleen maar afleidend vindt, zet het dan af. Muziek werkt alleen als het je denken stimuleert, niet als het een tegenovergesteld effect heeft. En tot slot: laat ons weten welke muziek je luistert. Dan vinden we je verhaal nóg fijner om te lezen!

Tip: 44 liedjes om naar te luisteren tijdens het schrijven (Buzzfeed)

Advertenties

2 thoughts on “NaNoWriMo: hoe muziek je tekst beïnvloedt

  1. Toen ik aan mijn NaNoWriMo project begon, ben ik veel Muse gaan luisteren. Toen had ik ook bedacht om muziek te luisteren die bij mijn verhaal past en Muse leek me qua sfeer wel passen.
    Ik vind het heel interessant hoe muziek je schrijven kan beïnvloeden.

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: NaNoWriMo: En toen leefden ze nog lang en gelukkig | Miss Matilda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s