Cultuur

NaNoWriMo: inspirerende podcasts

Je kunt niet altijd maar bezig zijn met schrijven. Af en toe moet je “inspiratie opdoen”, zoals we afgelopen week al mooi lieten zien. Je kunt tv/Netflix kijken, zinloos browsen op het internet, maar je kunt je tijd ook wat nuttiger besteden door het luisteren naar podcasts. ‘Podcasts, bestaan die nog?’ hoor ik je denken. Jazeker bestaan die nog. Speciaal voor de inspiratielozen een overzicht van de leukste Podcasts:

Ben je op zoek naar vrouwelijke/feministische thema’s voor je roman? Luister dan Women of the hour van Lena Dunham. Sinds 2 weken heeft Lena Dunham (van Girls weet je nog?) haar eigen podcast. In Women of the hour gaat Lena verder in op de thema’s uit haar boek Not that kind of girl dat vorig jaar verscheen. En net als in haar boek kent Lena ook in haar podcast geen schaamte. De aflevering van vorige week begint ze met het voorlezen van haattweets over haar lichaam. Auch..

Schrijven en muziek gaan samen als appels en kaneel, friet en mayonaise, Fred en George Weasly. Dus zit je nog verlegen om een kek muziekje voor je nieuwe novelle? Hou dan 3voor12 Niet te missen in de gaten. Elke donderdag draait Roosmarijn de nieuwste hits op 3FM, achteraf is dit te luisteren in de podcast.

Zoek je naar wat meer diepgang in de popmuziek? Dan zijn de podcasts van Switched on Pop geweldig. Elke aflevering analyseren songwriter Charlie Harding en musicoloog Nate Sloan een nummer, of gaan ze in op een thema in de popmuziek. Dan luister je ineens heel anders naar The Weeknds “Can’t Feel My Face”. Zelfs voor de niet-liefhebbers van popmuziek enorm interessant. Er blijken meer lagen in popmuziek te zitten dan je zou denken!

Wat mensen ook denken, schrijven is geen eenzame bezigheid. Het schrijven an sich misschien wel, maar als je het wil maken moet je je onder de mensen begeven. Wil je weten welke mensen er toe doen, en wat er zoal gebeurt in Literatuurland, luister dan naar de literaire podcast Ondercast van Dennis Gaens. Gewapend met zijn taperecorder en microfoon trekt Dennis door het land om interessante mensen te spreken.

Ben je toe aan iets luchtigs? Probeer dan de uitzendingen van Dear Hank & John, een komedie-podcast van Hank en John Green (o.a. The Fault in our Stars). Samen geven ze antwoord op de leukste en raarste vragen.

Voor een podcast over alles wat met popcultuur te maken heeft is Pop Culture Happy Hour van NPR een hele fijne. Verschillende gasten praten over nieuws uit de wereld van de popcultuur, over dingen die op (de Amerikaanse) tv zijn geweest, films, boeken (bijvoorbeeld dit gesprek met J.K. Rowling!) en zelfs comics. Elke aflevering duurt ongeveer drie kwartier en er komen verschillende onderwerpen voorbij. Vooral het onderdeel waarin ze praten over wat hen blij maakt is een hele fijne. Enthousiaste mensen die praten over dingen waar ze enthousiast over zijn!

Voor de ultieme research: de podcasts van Stuff You Should Know. De kans is groot dat er een podcast bestaat over het onderwerp waar je meer over wilt weten: hoe ijs werkt, hoe Grimm sprookjes werken, wat micro-expressies zijn, hoe kaneel werkt. (Probeer al deze onderwerpen nu in één verhaal te stoppen!)

Advertenties

One thought on “NaNoWriMo: inspirerende podcasts

  1. Pingback: NaNoWriMo: En toen leefden ze nog lang en gelukkig | Miss Matilda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s